Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

«Σε λίγα χρόνια θα έχουμε παπάδες αλλά δεν θα έχουμε ψάλτες…»

Με αυτά τα λόγια, περίλυπος και προβληματισμένος, μία μέρα ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Κυρός Παύλος, μου διηγήθηκε την εμπειρία που απεκόμισε από το πρώτο έτος της περιοδείας του στα χωριά της Μητροπόλεώς μας. Η διορατικότητα αλλά και ο αεικίνητος χαρακτήρας του εντόπισε πολύ γρήγορα το μείζον πρόβλημα της ελλείψεως ιεροψαλτών, αφού στα περισσότερα χωριά αντίκρυζε ακούραστους και προσηλωμένους στο καθήκον τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Πολλές φορές έτυχε να βρεθώ μαζί του σε πολύ μικρά, αλλά μεγάλα σε ομορφιά και πλούτο, χωριά του Βοΐου, διαπιστώνοντας τα λεγόμενά του. Η μουσικότητα δεν έπαιζε κανένα ρόλο διότι σκεπαζόταν από την ψυχή αυτών των εκτελεστών που τιμούσαν τα ιερά αναλόγια δεόντως. Στεκόμενος με δέος μπροστά τους υποκλινόμουν στο μεγαλείο της ψυχής και της καρδιάς τους υμνολογώντας τον Ύψιστο.

Έτσι λοιπόν δειλά δειλά ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας μιας Μουσικής Σχολής στην Ιερά μας Μητρόπολη ώστε να μπορέσει μελλοντικά να επανδρώσει κατά το δοκούν τα κενά ιερά αναλόγια.

Αφού βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για να στεγάσει τη Σχολή, ώστε να πληρούνται και οι ανάλογες προϋποθέσεις για να είναι Εκπαιδευτήριο, χώρος που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βοΐου, έγινε η επίσημη έναρξη το 2017, γεμίζοντας χαρά σε όλους τους συντελεστές, γιατί επιτέλους μετά από έναν διαρκή αγώνα κοντά δέκα ετών είδαν την ολοκλήρωση του έργου.

Θέλοντας να τιμήσουμε μία μεγάλη και σημαντική μορφή τον Σιατιστινό Μητροπολίτη Ζωσιμά ο οποίος διετέλεσε Αρχιερέας και Πατριάρχης Αχριδών, και ο οποίος μετέφερε την έδρα της Μητροπόλεως από το Σισάνι στην γενέτειρά του Σιάτιστα, δώσαμε την ονοματοδοσία στον προστάτη της ενιαίας τότε Μητροπόλεως Αχριδών Όσιο Ναούμ. Ένα όνομα το οποίο συναντάμε συχνά στην περιοχή μας αλλά όχι τόσο διαδεδομένο στην νότιο Ελλάδα.

Κατά την πρώτη επίσημη μουσική εκδήλωση της σχολής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρός Παύλος αναγνωρίζοντας την προσφορά όλων όσων διακονούσαν επί έτη τα ιερά αναλόγια της Μητροπόλεώς μας, τίμησε αυτούς με Ειδικό Έπαινο Τιμής. Δυστυχώς η απροσδόκητη εκδημία του δεν του έδωσε την ευκαιρία να καμαρώσει τα πρώτα μέλη της Σχολής να λαμβάνουν τα πρώτα αναγνωρισμένα πτυχία.

Ακριβώς σε αυτή τη στιγμή όμως ο Πανάγαθος Θεός έδωσε και πάλι στην ιστορική Μητρόπολή μας άλλον έναν άξιο διάδοχο του μακαριστού μητροπολίτου Κυρού Παύλου τον νυν Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, ο οποίος αγκάλιασε με πολύ θέρμη αυτή την προσπάθεια και ήταν αυτός που απένειμε τα πρώτα πτυχία της Σχολής σε σχετική εκδήλωση. Ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ενισχύει και συμβάλλει στην προσπάθεια όλων των δασκάλων για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής αλλά και την επίτευξη του αρχικού στόχου.

Η διοικούσα επιτροπή σήμερα αποτελείται από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο ως Πρόεδρο, τον π. Γρηγόριο Κεσελόπουλο ως Αντιπρόεδρο, και τον κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο ως Μέλος. Επίσης εκπρόσωπος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής αυτής είναι ο συντοπίτης Μουσικολογιώτατος και Αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μουσικών Σπουδών) κ. Ιωάννης Λιάκος.

Γίνονται δεκτοί μαθητές και μαθήτριες από ηλικία δέκα ετών και άνω και μέσω αυτής της παρουσίασης γίνεται έκκληση ώστε να παρακινήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να στραφούν προς τον πλούτο της Βυζαντινής Μουσικής, και να πλαισιώσουν την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Κείμενο : Θωμάς Θεοδωρόπουλος, Δ/ντης του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας και Καθηγητής της Σχολής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail : vyzantinisxoli@gmail.com

Τηλέφωνα :

π. Γρηγόριος Κεσελόπουλος – 6945950170

κ. Θωμάς Θεοδωρόπουλος – 6932427434

Φωτογραφικό υλικό

Στιγμιότυπα από διάφορες εκδηλώσεις της Σχολής